Két gyorsan egyszerűen elkészíthető koreai étel elkészítését mutatom most be nektek. Először is kezdjük a az uborka és alaga hideg levessel két főre:
Hozzávalók:
- néhány nagyon vékony szelet hagyma
- egy negyed kígyóuborka
- fokhagyma
- száritott alga
- só
- alma ecet
- szezámmag
- egy kis kanál méz vagy cukor
- néhány jégkocka
- viz
Uborka és alga hideleves
Könnyű nyár leves, de uborka saláta szerű étel. Amit pillanatok alatt el lehet készíteni.
Először a száraz algát 10 percig áztass ki vízben, majd mosd át nagyon alaposan vízben és végül szűrd le, öntsd le róla a vizet. Az alapos mosás után elveszti az erős tengeri illatát.
Vágj fel néhány vékony szelet hagymát majd 10 perce áztasd be vízbe. Vágd fel vékony hosszú csíkokra az uborkát, az uborka magos belsejét ne használd fel. Ezután az átmosott algát szeleteld fel. Az algát tedd egy üres tálba majd egy gerezd fokhagymát zúzz szét és add hozzá. Adj hozzá három evőkanál almaecetet, adj hozzá egy kis kanál sót és egy kis kanál mézet. Szezámmagból szintén egy kiskanállal adj hozzá és keverd finoman össze. Öntsük fel hideg vízzel (4dl) majd adj hozzá néhány jégkockát. Ha szereted csípőset, akkor érzés szerint adhatsz hozzá piros erős paprikát is. Ha esetleg túl sok vizet adtál volna hozzá, akkor adj hozzá sót, és almaecetet.
Jjajangbap
Mély barna színéről könnyen felismerhető jellegzetes ízű koreai étel, amit ahány ház, annyiféle módon készítenek el. Most egyszerű, gyorsan elkészíthető receptet osztok meg.
Hozzávalók két fő részére:
- sertéshús
- krumpli
- répa
- hagyma
- cukkini
- gomba
- fokhagyma
- Jjajang szósz por
- rizs
Először kockázd fel a sertéshúst, majd vágd apró kockákra, könnyen át főzhetőre egy vagy fél krumplit. Következő lépésben apróra szeletekre vágj fel egy fél hagymát, majd a cukkinit is kockázd fel. Ezután tisztítsd meg a gombát, kb. 7 darabot majd vágd négybe, majd egy fél répát is kockázz fel. Végül apróra vágd fel a fokhagymát, vagy zúzd szét.
A felvágott zöldségeket és a hust, kevés olajban pirítsd meg. Kezd először a fokhagymával, majd add hozzá a sertéshúst, amikor aránybarnásra piritottad a hust, akkor hozzá adhatod a többi zöldséget is. Kb. 3 percig pirítsuk, ne várd meg, hogy a zöldségek barnára színeződjenek. Majd a finoman megpiriott zöldségeket és hust tedd egy lábasba és öntsd fel kb. 2-3 pohár vízzel, majd 15 percig főzd, vagy addig amikor már a répa és krumpli is finomra megpuhult.
Szósz elkészítése és hozzáadása.
Két főre egy fél tasak jjajang szószt keverj el csomómentesen egy fél pohár hideg vízben. Az elkevert szószt add hozzá, a megfőtt zöldségekhez és még kb. öt percig folyamatos keverés mellett főzd át a labas tartalmát. A végeredmény nem lehet levesszerű, sűrű pörköltszerű, és sűrűségű ételt kell kapnod. Főtt rizzsel tálald, ízlés szerint enyhén csípős paprika porral szord meg.
Jó étvágyat!