2019. augusztus 8., csütörtök

Cheonggyecheon patak

청계천

Szöul belvárosából, Cheonggye Plaza-tól induló félig - meddig mesterséges patak közkedvelt sétálóhely és turista célpont. A patak a meder két oldalán kialakított járdák gyakorlatilag az egész évben különféle rendzvenyeknek, fesztiváloknak adnak otthont. A talán a legismertebb rendezvény a november elejétől, november közepéig tartó lámpa fesztivál. A fesztivál bár turista szezonon kívül esik, mégis nagy a látogatottsága és kedveltsége a külföldiek részéről.



Cheonggyecheon patak története messzire nyúlik, a Joseon-dinasztia idejében vízelvezetőként szolgált, melyet Gaecheonnak nyílt pataknak hivtak. Rendszeresen karbantartották, kotorták illetve két partját hidakkal kötöttek össze. Ekkortájt elsődleges funkciója vízelvezetés, illetve vízvételi lehetőségként szolgált. Tehát a környéken élő emberek ide jártak, vizet vételezni, vagy éppen mosni stb. A koreai háború után, a patak környékére visszatérő ember sokaság nem igazán figyelt, illetve nem is tartották megfelelően karban a patakot és annak környezetét. Igy rendkívül módon elszemetesedett. Az akkori városvezetés a vízelvezető autópályával való letakarása mellett döntött. Közel 20 évig 1958-tól 1976-ig épülő gyorsforgalmi út, környezetében modern várossá alakult Szöul. Dél-Korea fővárosának rendkívül gyors növekedése és hirtelen megnövekedett népessége újabb kihívások elé állította a város vezetését, hisz a levegő romlása, illetve zöldterületek hiánya miatt, az életkörülmények még talán ma sem megfelelőek.



2003 júliusában Szöul polgármestere, Lee Myung-bak, az autópálya lebontása és egy zöldfolyosó létrehozása mellett döntött. Szöul eslősemberének döntése, rendkivűl negativan és kiritikusan fogadták, hisz a belváros teljes közlekedésének az átalakításával járt a Cheonggyecheon patakot takaró autópálya eltávolítása. Az idő múlása persze egyértelművé tette, hogy az akkori döntés és patak 10 kilométeres szakaszának helyreállítása nagyon jó ötlet volt. Mivel már az autópályvá való átépítése során nagy részben patak kiszáradt, így a mai napig Han folyóból napi százhúszezer liter vizet pumpálnak Cheonggyecheon patak medrébe.



Szöult kettészelő zöldterület számomra napi látványosság volt, hisz két évig a munkahelyem Jonggak állomáson volt, közvetlenül Cheonggyecheon mellett. Igy persze erősebbek az emlékek és kötödések, részben ezért is egy alkalommal végigsétáltam a közel 10 kilométeres jól kiépített szakaszt. Bár a belvárosi rész nagy népszerűségnek örvend, nekem mégis távolabbi pontjai tetszettek jobban, például a Cheonggyecheon Múzeum környéke. A múzeumba érdemes betérni, hisz nagyon jól láttatják, miből, mikor mivé vált Szöul arculatát ma erősen meghatározó Cheonggyecheon patak.


Cheonggyecheon Múzeum (청계천박물관)
530, Cheonggyecheon-ro, Seongdong-gu, Seoul
서울특별시 성동구 청계천로 530 (마장동)

Honlap:
http://cgcmeng.museum.seoul.kr/cgcmeng/index.do








[favorite]

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search