Házi készitésű kimchi |
A koreai gasztronómia egyik alap és fontos elem a kimchi. A hagyományos kimchit savanyítással-fermentálással készítik, a pontos összetevők változhatnak, hisz ahány ház annyi féle kimchi létezik. A kimchit sokféle zöldségből lehet készíteni, de legismertebb a kinai kelkáposztából, fehér retekből vagy uborkából készült kimchi. Karakteres, sós-csípős íze miatt egy-egy étkezés kísérőként, kis mennyiségben fogyasztják. A savanyított zöldségek, így a kimchi is vitaminokban gazdag, fogyasztás jó hatással van az egészségünkre és immunrendszerünkre.
A hagyományos családi receptünk alapján kimchi Magyarországon is könnyen elkészíthető. Bár az összetevőkből kihagytuk a halolajat, amely még karakteresebbé, illetve szagosabbá teszi a kimchit, ezért félő, hogy sokan nem szívesen ennék. Persze az egyetlen állati alapú öszetvő kihagyásával a vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.
1. Vegyél három kínai kelkáposzta
Ha szükséges távolítsd el a külső vastagabb, esetleg koszos leveleket.
Majd vágd félbe őket.
Vágd ki a torzsáját.
Majd vág félbe újra és apritsd bele egy nagy tálba
2. Sózás
Kb. 5 maroknyi tengeri sóval egyenletes sózd meg a káposzta leveleket. A só segít, hogy a káposzta levelek veszítsenek a nedvességükből.
Majd öntsd fel vízzel úgy, hogy teljesen befedje a káposzta leveleket.
3. Hagyd állni
A sózás után, a vízzel befedett káposztát 5-6 órát hagyd állni.
4. Mosd át alaposan a káposztát
5-6 óra állás után mosd át alaposan a káposztát és hagyd szárazon. Ekkor a káposzta már nem zsengén ropogós, hisz a levelek a sós víz hatására vizet vesztettek.
5. Szósz elkészítése
Öt kanál glutin rizsport (Glutinous rice powder) 2dl vízben keverj el. Majd a csomó mentesen elkevert rizsport lassu lángon forrald fel, addig amíg egy zselés, sűrű, lassan folyó masszát nem kapsz. Majd a masszát hütsd le.
1db almát vagy körtét, 1 átlagos méretű fehér hagymát, 1 fej fokhagymát és kb. 3 kockacukor méretű gyömbért darabot vágj fel és turmixold alaposan össze.
6 szál friss zöld hagymát (ha van) egy darab jégcsap retket apríts fel és keverd össze
A glutin masszát és mixer tartalmát egy nagyméretű tálban keverd össze és adj hozzá 6 nagy kanál durva kiőrlésű csípős paprikát, és 4 púpos kiskanál édes finom őrlésű paprikát. Jól csomó mentesen kever össze.
Adj 6 kiskanál asztali konyhasó és 4 kis kanál mézet (ha nincs méz cukrot) a masszához, majd jól keverd össze.
Ad hozzá a zöldhagyma - jégcsapretek keveréket és keverd össze.
Száraz, már nem nedves káposztát egyenletesen keverd össze a szósszal.
Fekete vagy normál szezámmaggal finoman és egyenletesen szord meg a szósszal bekevert káposztát.
Porciózd befőttes üvegekbe, hűtőben tárold.
Jó étvágyat!