2019. augusztus 7., szerda

Kicsi a bors de erős

Ezt a bejegyzést időszerű volt már kiírni magamból, mert napi szinten szélmalomharcot vívok azon Dél-Korea Facebook Csoport tagokkal, akik koreával kapcsolatban elsődlegesen a nyomorról és a bűnözésről posztolnak. Szeretném számokkal igazolni, hogy nyugodtak lehetnek Dél-Korea dolgaiban, annak ellenére is, hogy messze nem tökéletes ország. De hát melyik ország az?

Mivel két országot sok szempontból nehéz, és talán értelmetlen is összehasonlítani, mégis a kérdés ott motoszkál az emberben, hogy miben jobbak, vagy éppen rosszabbak a koreaiak, mint mi Magyarok? Bízom benne, hogy a teljesség nélkül a részletekbe kicsit bele tekintve, olyan képet tudok adni ami a Koreával kapcsolatos negativ hangokat szertefoszlatja és a Korea iránti aggodalmat visszább veszi.

Dél-Korea nem sokkal nagyobb, mint Magyarország (MO 93028 km2, KOR 98480 km2 ) ennek ellenére a világ húsz legerősebb gazdaságán belüli is valahol 9-12 helyen van, mig Magyarország az 58 helyen. A koreai GDP több, mint tízszer nagyobb, mint a Magyar gazdaság. Ennek köszönhetően az átlag koreai több, mint dupláját keresi, mint a magyar átlag fizetés. Az életminőséget jól kifejezi a hosszú életút, egy átlagos koreai 82 évet él, míg egy átlag magyar csak 72,56 évet. Ezzel a koreaiak a várható élettartammal a világranglistán 20. helyen vannak, míg a magyarok csak 99. helyen. Korea jóléthez persze alacsony bűnözés és a jó közbiztonsági is társul. Dél-Koreai bűnözési indexe bár magas, 35,41, mig Magyarországé 29,24. De itt meg kell jegyeznem, hogy bűncselekmény típusától függően 30-40% a Koreában elkövetett bűncselekményeknek külföldi az elkövetője. Nem kell sokat bűvészkedni a számokkal, hogy látható legyen, hogy koreai etnikum a lakosság arányához mérten felannyi erőszakos cselekményt követ el, mint a magyar. Ez a két ország közbiztonsági index-én is jól látszik, mig 70,76, addig Magyarország csak 64,59 helyen áll. Ennek köszönhetően Dél-Korea a 27. legbiztonságosabb ország, mig Magyarország a 38. helyen áll.

Munkanélküliségben valóban Magyarországon a számok jobbak, vagy inkább csak jobbnak látszanak, hisz Magyarországon 5% körül, mig Koreában a munkanélküliek aránya a lakosságon belül 10% körül van. Mondjuk ezt a számot mindkét országban sok minden árnyalja. Magyaroknál a közmunka, illetve a magyar lakosság közel 10%-a külföldön szerzi a jövedelmét, mig Dél-Koreában 1,8 millió külföldi is dolgozik, ezért pontosan egyik országban sem látható a valós munkaigény. Bár korea lakossága ötször nagyobb, mégis tízszer produktívabb, mint a magyar gazdaság. Tehát, ha 50 millió magyar lenne, akkor is kétszer több javat állítana elő Korea, mint Magyarország.


Bár negativ hirek és bulvár erősen befolyásolhatják egyesek véleményét, a számok mégis azt mutatják, minden híreszteléssel szemben, hogy igen egy átlag koreai jobban és nagyobb biztonságban él, mint egy átlag magyar. Ennek tükrében kicsit érthetetlen, amikor ebben a csoportban egyeseknél elsődleges a koreai szegénységről, koreaiak rossz életminőségéről vagy éppen a bűnözésről való diskurzus. Nem gondolom, hogy csak jó dolgok vannak Dél-Koreában, de Koreát mondjuk a negyven évvel ezelőtti önmagához hasonlítva hihetetlen fejlődésen ment keresztül szinte az élet minden területén. Bízom benne, hogy a fejlődés, a társadalmi jólét kiteljesedése folytatódik a jövőben itthon Magyarországon és Dél-Koreában is.


Felhasznált források:

https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp
https://en.yna.co.kr/view/AEN20160212005500315fbclid=IwAR2CXgMHAIyt_IX5nGXDt8tDlnVzejXJcx4TYQ0rATb1xwjewUjYaFxQkUM
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Hungary,+South+Korea
http://kostat.go.kr/portal/eng/
https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime
https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_statistics








Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search