2019. augusztus 3., szombat

Myeong-dong Katedrális

서울 명동성당


Ha külföldön él az ember sokszor tudatosan, vagy tudat alatt is elofordulhat, hogy önmagát keresi, próbálja önmagát elhelyezni, pozíciónálni egy idegen kultúrában. Azt hiszem ez fajta aktivitás Szöulban, Dél-Koreában nagyobb valószínűséggel előfordulhat egy idegen ott létében. Korea nagyban más, mint az Európa. Pont ezért normális az ilyen fajta önkeresés, ami sokak számára az otthonról hozott kapott értékek és kultura felé való visszafordulásban nyilvánul meg.
Ilyen típusú önkeresés és visszafordulás a koreai életemben nem igazán volt jellemző. Inkább csak a gyökereimre erősen emlkékeztető heyek, pillanatok voltak. Talán ez annak is köszönhető, hogy több országban, illetve multikulturális közegben életem Szöulba költözés előtt.
Szöul szívében Myeongdong turistákkal által közkedvelt piaca és vásárló utcái mellett, Namsan hegy lábánál húzódik meg az egyedi koreai gótikus Myeongdong Katedrális.
A magas tornyú templom a felhőkarcolók rengetegében észrevétlenül állít emléket római katolikus egyház születésének Koreában.
1784-ben az koreai első katolikus közösség itt gyűlt össze amit akkor még Myeong-Nae-Bang néven volt ismert. A templom építése 1894-ben kezdődött és 1898. május 29-én a székesegyház szentelésén Szűzanyát tették meg védőszentjévé.




1900-ban az 1839-es és 1866-as üldözésekből származó mártírok emlékei a Yong-San szemináriumból a Myeongdong-székesegyházra költöztették. Laurent Joseph Marie Imbert püspök (1796-1839), Peter Simon atya (1803-1839), James (Jacques Honor Chastan, 1803-1839) és Pourthie Jean Antoine Charles (1830-1866) és négy másik mártír maradványit őrzi a Katedrális kriptája.

A felszabadítási napján, 1945-ben a székesegyház neve Chong-Hyenről Myeongdongra változott. Az 1970-es és 1980-as években a Myeongdong-székesegyház a demokratikus mozgalom középpontjává vált Koreában, és fontos szerepet játszott az emberi jogok bővítésében. Bár nem vagyok benne biztos, hogy történelmi összefüggéseknek köszönhetően, de a templom közvetlen közelében található a Koreai emberi jogok irodája is. Jelenleg a Myeongdong-Székesegyház koreai római katolikus közösség egy élő, missziós centurma, ahová sokan imádkozni zarándokolni járnak.



Minden alkalommal amikor a Katedrális előtt elsétálok, egy erős emlékezés ragad magával, hogy hol és milyen közegben nőttem fel. Koreában idegenként ha nem is keresem tudatosan a önmagamat, de mindig vannak helyek, amik eszembe juttatják, hogy honnan-hová tartok. Szöulba utazóknak jó szivvel ajánlom a Myeong-dong Katedrálisba való ellátogatás, hisz nem csak egy csodálatos történelmi építmény, hanem egy kultúrák közti közösségi tér, ahol az ember mindig békét talál.




Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search